فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1392)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • غلامرضا بردبار*، مهناز باروت کوب، مریم خوانین زاده صفحات 1-18
    سازمان ها به عنوان رکن اصلی اجتماعات هستند و عملکرد مدیریت ارشد نتیجه ترکیب صحیح و به جای منابع انسانی است. بحث فرهنگ نیز عامل مهمی است که تعیین کننده رویه های مدیریتی می باشد و بر عملکرد مدیریت تاثیر می گذارد. از این رو رویه های مدیریت منابع انسانی منجر به بهبود عملکرد شرکت به عنوان منبع مزیت رقابتی بلند مدت می شود.
    بنابراین در مطالعه حاضر تلاش شد تا به بررسی رابطه بین ارزش های فرهنگ سازمانی با اثربخشی رویه های مدیریت منابع انسانی پرداخته شود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کارکنان شرکت پیچ چهره یزد می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، افرادی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های مربوط به آن با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی سازه (تحلیل عاملی) و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار SPSS17 و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ارزش های فرهنگ سازمانی با اثربخشی رویه های مدیریت منابع انسانی، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگ سازمانی، رویه های مدیریت منابع انسانی، اثربخشی، فرهنگ
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • علیرضا پویا *، احمد توکلی، نادیه فخلعی صفحات 21-45
    سیستم های تولیدی با نظام های کنترلی فشاری در تولید از برنامه ریزی احتیاجات مواد برای برنامه ریزی خرید و ساخت منابع فیزیکی خود استفاده می کنند. بنابراین یک سیستم برنامه ریزی مواد، پایه ای برای زمان بندی تولید و خرید مواد ایجاد می کند. با توجه به اینکه عدم اطمینان های محیطی از قبیل نوسانات در تقاضا و تامین مواد اولیه اجتناب ناپذیر است،واحدهای تولیدی به دنبال راهی برای مواجهه با این نوسان ها و عدم اطمینان ها هستند.یکی از راهکارهای پیش رو استفاده از ذخیره احتیاطی است که مقدار مشخصی از اقلام است که به صورت موجودی برای مقابله با عدم اطمینان هانگه داشته می شود. با وجود اهمیت ذخیره احتیاطی چارچوبی جامع برای تصمیم گیری در خصوص آن وجود ندارد.
    هدف این مقاله ارائه مدلی داینامیک برای سیستم MRP است که با استفاده ازاین مدل بتوان به سیاست مناسب ذخیره احتیاطی و در نتیجه مقدار مناسب آن در راستای کاهش هزینه های کل موجودی دست پیدا کرد. برای شبیه سازی سیستم از رویکرد پویای شناسی سیستم استفاده شده است و برای نزدیک شدن به شرایط واقعی، تقاضا و زمان پیشبرد احتمالی در نظر گرفته شده است. پس از طراحی مدل، سناریوهای مختلفی برای ذخیره احتیاطی پیشنهاد شده است. معیار انتخاب سناریوی مناسب، هزینه های کل موجودی می باشد و در نهایت سناریو با کمترین مقدار هزینه کل موجودی به عنوان سناریوی برتر انتخاب می شود.
    کلیدواژگان: MRP، ذخیره احتیاطی، پویایی شناسی سیستم، هزینه موجودی
  • مهدی حاتمی منش، سیدمحمود زنجیرچی* صفحات 47-67
    ارزیابی عملکرد پیشنیاز بسیاری از فعالیت های حوزه منابع انسانی است که اجرای صحیح آن موجب کارآیی و اثربخشی مواردی چون بازخور کردن عملکرد، آموزش و توسعه، ارتقای کارکنان، برنامه ریزی منابع انسانی و... می شود. در این بین تعیین وزن صحیح شاخص های ارزیابی با در نظر گرفتن نیروی هم افزایی و برهم کنش شاخص ها و نیز توجه به تفاوت اهمیت سطوح مختلف یک شاخص از اهمیت زیادی برخوردار بوده و می تواند نتایج ارزیابی را تحت تاثیر قرار دهد.
    در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از روش طراحی آمایشات تاگوچی، وزن شاخص ها به صورت واقع بینانه ای و با در نظر گرفتن دو مورد ذکر شده تعیین شود. بر این اساس الگویی 8 مرحله ای ارائه شده و ضمن تدوین شاخص های ارزیابی عملکرد کارکنان برای واحد صندوق یک بانک، با طراحی پرسشنامه بر اساس جدول های متعامد پیشنهادی تاگوچی، از صاحبنظران حوزه بانکداری کمک گرفته شده تا با پاسخ به پرسشنامه های هر بعد، وزن هر یک از شاخص های آن بعد را تعیین کنند. نتایج بکارگیری الگوی پیشنهادی در قالب جدول آنوا نشان داد که روش طراحی آزمایش های تاگوچی می تواند روشی مناسب در تعیین وزن شاخص ها باشد و با در نظر گرفتن مقدار عامل خطامی توان در مورد میزان پایایی نتایج به دست آمده تصمیم گیری کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد کارکنان، تعیین وزن شاخص های ارزیابی عملکرد، طراحی آزمایشات تاگوچی، جدول آرایه های متعامد تاگوچی
  • علمی پژوهشی
  • عبدالله حسنی توابع*، مصطفی کاظمی، یعقوب مهارتی صفحات 69-93
    در محیط پویای امروزی، داشتن استراتژی های مناسب به تنهایی برای شرکت ها کافی نبوده و باید آن ها قادر به هماهنگی با محیط خود نیز باشند. نوآوری یکی از عواملی است که شرکت ها با گزینش ساختار سازمانی مناسب می توانند از آن برای دستیابی به مزیت رقابتی ماندگار بهره گیرند.
    هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی ساختار سازمانی (رسمیت، تمرکز و پیچیدگی) بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری سازمانی است. به این منظور از مدلیابی معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزئی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، مجموعه شرکت های تولیدی متوسط و بزرگ شهرستان مشهد و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که در بین مدیران ارشد این شرکت ها توزیع و جمع آوری شد.
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نمونه آماری 89 نفری مدیران ارشد شرکت های مذکور نشان داد که مدل مفهومی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار بوده و رابطه بین عدم طمینان محیطی با ابعاد ساختار سازمانی، یعنی تمرکز، رسمیت و پیچیدگی و همچنین رابطه بین رسمیت و پیچیدگی ساختار سازمانی با نوآوری معنادار بود. اما رابطه بین تمرکزگرایی و نوآوری معنادار نبود که در نتیجه نقش میانجی پیچیدگی و رسمیت ساختار سازمانی در رابطه بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری معنادار و مورد تایید قرار گرفته و نقش میانجی تمرکزگرایی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، ساختار سازمانی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز، نوآوری سازمانی
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • سید یعقوب حسینی*، سید عباس موسوی، زهره خسروی لقب صفحات 95-111
    رهبری یکی از مفاهیم مهم و پرچالش مدیریت است. سازمان ها بدون داشتن یک رهبر کارآمد نمی توانند به چشم اندازها و اهدافی که مد نظر دارند، دست پیدا کنند. در این پژوهش تلاش شده است تا مهم ترین عوامل موثر بر قصد و نیت رهبری شناسایی و در مدل مفهومی ارائه شود. قصد و نیت رهبری به معنای برنامه ریزی فرد برای آینده خود است و اینکه تمایل دارد نقش های رهبری را بر عهده بگیرد. مدل مفهومی پژوهش با بررسی مبانی نظری موضوع تدوین شد. داده ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس بین دانشجویان رشته مدیریت دانشگاه های دولتی شهر تهران توزیع و 845 پرسشنامه گردآوری شد. داده های گردآوری شده با روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که شهرت طلبی، شبکه های اجتماعی، انگیزه رهبری و کارآمدی رهبری فرد بر قصد و نیت رهبری وی تاثیر مثبت و معناداری دارند. رویا پردازی، خطرپذیری، استقلال، اعتماد به نفس، حس کنجکاوی و هوش عاطفی از جمله متغیرهای دیگری بودند که تاثیر آن ها بر قصد رهبری مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: قصد و نیت رهبری، انگیزه رهبری، کارآمدی رهبری، شبکه های اجتماعی
  • علم
  • مونا عبادی جلال، منیره حسینی* صفحات 115-136
    هدف این مقاله ارائه مدلی برای تحلیل رفتار و تعیین فاکتور کارآمدی[1] عامل های پاسخگو به تماس های مشتریان در مراکز تماس2 می باشد. هدف از ارائه این مدل شناسایی نقاط ضعف و قوت عامل ها در ارائه خدمت به مشتریان است. سه شاخص به نام های F، U و Q شامل تعداد دفعات پاسخگویی، مدت زمان یک تماس واحد و کیفیت پاسخگویی به تماس ها برای تحلیل رفتار عامل ها تعریف شد. سپس با مشاوره به کمک افراد خبره شاخص ها وزن دهی شدند. سپس با توجه به تعداد خوشه های بهینه براساس شاخص دیویس به خوشه بندی عامل ها با استفاده از روش کا- میانگین پرداخته شد. سپس معیاری برای سنجش کارآمدی عامل ها تعریف کرده و به تحلیل نتایج به دست آمده پرداختیم. موردکاوی صورت گرفته روی 3401535 رکورد از داده های تماس 158 عامل در مرکز تماس یکی از شرکت های وابسته به صنایع خوردروسازی بوده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که کارآمدی عامل ها ارتباطی با جنسیت آن ها ندارد. شرکت از بهترین و با تجربه ترین عامل های خود کمترین استفاده را در پاسخگویی به تماس های مشتریان می برد و در صورتی که یکی از نکات مهم در مدیریت منابع انسانی استفاده بهینه از متخصص ها می باشد. از طرف دیگر نتایج نشان می دهند که سازمان برای استخدام عامل های جدید باید به سطح تحصیلات و مهارت آن ها در پاسخگویی به تماس های مشتریان بسیار توجه کنند.
    کلیدواژگان: مرکز تماس، خوشه بندی کا، میانگین، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت منابع انسانی
  • علمی پژوهشی
  • مصطفی هادوی نژاد، هدی محمود جانلو صفحات 137-156
    این پژوهش با هدف طراحی، آزمون مدل پیشایندهای موقعیتی رضایت کاربران سیستم ها و فناوری اطلاعات در سازمان های اجرایی گلوگاه و بندر گز انجام شده است. برای انجام پژوهش، پرسشنامه هایی برای سنجش متغیرهای پژوهش تهیه و پس از اطمینان از پایایی و روایی محتوا در بین نمونه 379 نفری از کارکنان قلمرو مکانی توزیع شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش، نخست مدل های اندازه گیری براورد و آزمون شد، سپس داده ها به مدل های معادله ساختاری برازش شدند. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش معلوم شد که در سطح اطمینان 99 درصد، نخست همه عوامل موقعیتی، بجز پشتیبانی زیرساختاری در ادراک سهولت استفاده از سیستم ها و فناوری اطلاعات اثر مثبت معناداری دارند، ضمن اینکه ادراک از سهولت استفاده سیستم ها و فناوری اطلاعات نیز به نوبه خود در رضایت کاربران آن ها اثر مثبت دارد. دوم اینکه از میان عوامل موقعیتی، تنها تناسب کار و فناوری و پشتیبانی فنی در ادراک سودمندی سیستم ها و فناوری اطلاعات اثر مثبت معنادار دارند؛ هر چند معناداری تاثیر ادراک سودمندی سیستم ها و فناوری اطلاعات در رضایت کاربران تایید نشد. در نهایت معلوم شد، تنها مشارکت کاربر است که به طور مستقیم در رضایت کاربر اثر مثبت دارد. همچنین مطالعه فرعی پژوهش نشان داد که متغیر ادراک سودمندی نقش تعدیل گری در تاثیر ادراک سهولت استفاده از سیستم ها و فناوری اطلاعات در رضایت کاربر دارد.
    کلیدواژگان: رضایت کاربر، سیستم های اطلاعاتی، فناوری اطلاعات، پیشایندهای موقعیتی، کاربران سیستم ها و فناوری اطلاعات (سا، فا)
|
  • Pages 1-18
    Organizations are considered to be Pillars of the community. Senior Management performance is the result of proper and timely mix of human resources. The concept of culture is an important factor that determines management practices. IT influences on management performance. Therefore Human Resource Management (HRM) procedureslead to higher firm performance and act as a source of long-lasting competitive advantage. This study attempted to test the relationship between organizational culture values and effectiveness of HRM procedures. The study population consisted of all employees of “Yazd Pich Chehre” (60 cases), which 38 sample were selected as a random sample. Data were collected using questionnaires ant its validity and reliability tested through factor analysis and Cronbach's alpha respectively and both has been approved. Spearman correlation coefficients applied for analyzing data. Results show that there is a significant and positive correlation between organizational culture values and HRM procedureseffectiveness.
    Keywords: organizational culture values, human resources management procedures, effectiveness, culture
  • Pages 21-45
    A Production system with push control system uses materials requirements planning (MRP) to plan purchasing and manufacturing physical resources. Therefore a material planning system provides a basis for scheduling production and purchasing materials. Firms are looking for a way to deal with fluctuations causes by environmental uncertainty, which include fluctuations in demand and supply of raw materials. Using safety stock which is a certain amount of goods or materials kept as inventory to deal with uncertainty is one way to deal with fluctuation issue. Despite the safety stock importance, there is no comprehensive framework for decision making about this issue. The aim of this paper is to provide a dynamic model for MRP system. By applying this model, a suitable policy of safety stock is achieved. Then, the appropriate amount of safety stock can be obtained and total inventory cost can be reduced. A system dynamics approach is used to simulate the model and demand and lead time are considered probabilistic. After designing the model, different scenarios of safety stock have been proposed. Used criteria for selecting an appropriate scenario is total inventory cost, and finally a scenario in which the total inventory cost is at its lowest amount would be chosen as the best scenario.
    Keywords: MRP, Safety stock, System Dynamics, Inventory costs
  • Pages 47-67
    Performance evaluation is prerequisite for many domains of human resource, which precise implementation of which will result in efficiency and effectiveness of performance feedbacking, training and development, promotion of employees, human resource planning, etc. Accurate weighting of evaluation indicators alongside with considering synergy and interaction force of indicators can affect evaluation results. Also differences of different levels of an indicator importance should be considered according to its great significance. This paper tries to realistically weight indicators using Taguchi experimental design method and considering two aforementioned points. An eight-stage model is presented and performance evaluation indicators for a bank cash register are specified. A questionnaire is designed based on proposed Taguchi orthogonal tables. Experts in banking sector are asked to answer the questions of each dimension to determine the weight of indicators. Results of implementing proposed model as ANOVA table show that Taguchi experimental design method can be a proper method in weighting indicators and taking into account the amount of error factor and decisions can be made according to stability of obtained results.
    Keywords: employee performance evaluation, weighting indicators of performance evaluation, taguchi experimental design, taguchi orthogonal arrays table
  • Pages 69-93
    In today's dynamic environment, having a proper strategy is not enough for companies to be able to adjust themselves with their environments. Companies through choosing a suitable organizational structure can benefit innovation to achieve sustainable competitive advantage. The aim of this study is testing the mediating role of organizational structure (formalization, centralization, complexity) between environmental uncertainty and organizational innovation. The questionnaire was used to collect data with high reliability and Structural Equation Modeling and Partial least squares were used for analyzing data. Data collected from medium and large manufacturing firms in the Mashhad city. The results showed that the theoretical model was good fitted and the relationship between environmental uncertainty and dimensions of Organizational structure (complexity, formalization and centralization) is meaningful. Also the relationship between complexity and formalization with organizational innovation were significant. Organizational formalization and complexity mediated between environmental uncertainty and organizational innovation was meaningful but mediating role of centralization was not meaningful.
    Keywords: Environmental uncertainty, Organizational structure, Complexity, Formalization, Centralization, innovation
  • Pages 95-111
    Leadership is one of the most important concepts in management literature. Organizations cannot achieve their predetermined goals without an efficient leadership. This study tries to identify the most effective factors on leadership intention and demonstrate them as a conceptual model. Leadership intention means persons’ scheduling for self-individuals future and whether he or she is willing to be responsible for leaderships roles. The conceptual model of this study is created according to subject literature. Questionnaires distributed among management students of Tehran universities using convenience sampling and 845 were collected. Data analyzed using structural equation modeling. The results showed that fame-seeking, social networks, leadership motivation and person’s leadership efficiency have positive and significant Influence on his/her leadership intent. Dream, risk taking, independence, confidence, curiosity and emotional intelligence were among other variables that their effects on leadership intent was not confirmed.
    Keywords: Leadership Intent, Leadership Motivation, Leadership Efficacy, Social Networks
  • Pages 115-136
    Present a model for analyzing agents’ behaviors and determining their efficiency factor, while responding to calls in call centers is the main goal of this study. The aim of this model is to identify the strengths and weaknesses of the agents providing these services to customers. The proposed process defines three criteria namely F, U and Q which represent the number of responding, duration of responding to a unit call and the quality of responding to calls. After obtaining experts’ opinions, parameters were weighted. Then, based on the number of optimum clusters provided by Davis we tried to cluster the factors using K-Means. In the next stage criterion to measure the efficiency of agents were defined, and results were analyzed. The use case carried out on 3401535 records of 158 answering agents in the call center for one of the companies affiliated to automobile industry. The results show that efficiency of agents is not relation to gender. The company does not use enough “best agents” for answering customer calls; whereas one of the highlights of Human Resource Management is the efficient use of an expert. On the other hand the results show that company should pay attention to the education and skills of hired agents who answer customer calls.
    Keywords: call center, K, means clustering, Customer Relationship Management, Human Resource Management
  • Pages 137-156
    This study is aimed to design and examine a model for situational antecedents of IS/IT user satisfaction in Galougah and bandargaz’s administrative organizations. In this regard, questionnaires related to research variables were prepared and after ensuring the reliability and the content validity, were distributed among 379 employees as a sample. In order to test the hypotheses, first of all, measurement models were estimated and tested. Then, the data were fitted to structural equation. Results showed that all of situational factors, except IT Infrastructure of IS/IT, had positive meaningful effects on perceived ease of use in %99 confidence level. Moreover, perceived ease of use had a significant positive effect on user satisfaction. Among the situational factors examined, only task-technology fitted and technical support had a significant positive effect on perceived usefulness of information technology; however the significant effect of perceived usefulness on user satisfaction was not confirmed. Finally it was revealed that among mentioned situational factors, it is user involvement that has a direct positive effect on user satisfaction. Also, based on the result of the side-study, perceived usefulness of IT/IS has a moderating effect on the impact of IS/IT ease of use on user satisfaction.
    Keywords: user satisfaction, Information technology, Information systems, Situational Antecedents, IS, IT users